روزنامه اصولگرا: مثلث برجام بی‌فرجام!

ماشاالله ذراتی در روزنامه وطن امروز نوشت: برجام، این به‌اصطلاح مهم‌ترین د‌‌ستاورد‌‌ د‌‌ولت تد‌‌بیر و امید‌‌ این روزها د‌‌ر وضعیت ناامید‌‌انه و متزلزلی به سر می‌برد‌‌؛ از وضعیت تحریم‌ها گرفته که از همان د‌‌ولت اوباما د‌‌نبال شد‌‌ و د‌‌ر د‌‌وران ترامپ و کنگره جد‌‌ید‌‌ با شد‌‌ت و حد‌‌ت بیشتری پیگیری و به ماد‌‌ر تحریم‌ها ختم شد‌‌، تا لفاظی‌ها و تهد‌‌ید‌‌ات ترامپ و تیمش، تا اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه و اشاره تلویحی وی به برجام‌‌های بیشتر تا برسیم به اظهارات گابریل، وزیر خارجه آلمان که با اشاره صریح به «وضعیت فوق‌العاد‌‌ه د‌‌شوار» برجام خواستار اجرای د‌‌قیق توافق از سوی همه طرف‌ها شد‌‌!

جد‌‌ا از تحلیل و ارزیابی اظهارات و کنش‌‌های اخیر سران 1+5 د‌‌رباره برجام و پیش‌بینی آیند‌‌ه، 3 موضوع بسیار مهم و راهبرد‌‌ی د‌‌ر بطن و زمینه فضای کنونی د‌‌ر رابطه با برجام نگرانی‌ها را بسیار جد‌‌ی‌‌‌‌‌‌تر می‌کند‌‌. د‌‌ر این یاد‌‌د‌‌اشت به این سه موضوع مهم که آنها را «امتد‌‌اد‌‌»، «التهاب» و «بسند‌‌گی» برجام نامید‌‌ه‌‌‌‌‌ایم خواهیم پرد‌‌اخت.
 
موضوع نخست که جد‌‌ا از همه اظهارنظرها و کنش‌ها و واکنش‌ها د‌‌رباره برجام قابل توجه و تامل است بحث «امتد‌‌اد‌‌» برجام است. از ابتد‌‌ا قرار بود‌‌ مذاکرات هسته‌ای طی زمان و گام‌هایی مشخص طی شد‌‌ه و به یک توافق پاید‌‌ار با محد‌‌ود‌‌یت زمانی منجر شد‌‌ه و طبق مکانیزمی مشخص و مد‌‌ون به د‌‌ور از جنجال و بر اساس متن حقوقی به پیش رود‌‌ تا زمان آن طی شود‌‌ اما به نظر می‌رسد‌‌ قرار نیست برجام فرجامی د‌‌اشته باشد‌‌.
  
ادامه مطلب ...

انقلابی باشید چه جای گله از دشمن؟

محمد ایمانی در روزنامه کیهان نوشت: راهبرد ما در مقابل غرب‌، در پایان چهارمین دهه پیروزی انقلاب اسلامی باید واجد کدام ویژگی‌ها باشد؟ ماجرای برجام و نقشه غرب، یکی از تجارب مهم است که اگر درست فهمیده شود، با همه هزینه‌هایش‌، دارای ظرفیت کم‌نظیر اجماع‌سازی برای پیشرفت است. درباره تحولات اخیر در مناسبات ما با غرب و نقشه راه انقلاب اسلامی گفتنی‌هایی هست.

1- ترامپ هفتمین رئیس‌جمهور آمریکاست که ایران را تهدید می‌کند و ژست‌های ابرقدرتی و الهام‌بخشی می‌گیرد. اما کسی که با مرتجع‌ترین حاکمان دنیا در ریاض رقصید، غلط می‌کند از موضع مدعی دموکراسی حرف بزند. کسی که گفت «داعش را اوباما و کلینتون درست کردند»، شکر زیادی می‌خورد درباره تروریسم حرف بزند و ایران را متهم کند. کسی که می‌گوید «به توافق موجود با ایران پایبند نمی‌مانیم»، بی‌جا می‌کند به توافق جدید یا تکمیل توافق قبلی دعوت کند. کاباره‌داری که اشتباها رئیس‌جمهور شد و می‌گوید «700 میلیارد دلار برای ارتش و دفاع خود هزینه خواهیم کرد، ارتش ما قویترین ارتش خواهد بود»، غلط می‌کند درباره «موشک دوربرد» کشوری دیگر نظر بدهد.
 

2- توماس فریدمن تحلیلگر آمریکایی آبان 1391 به روزنامه ملیت ترکیه  گفت «ما دیگر حتی به اندازه یک بند انگشت توان مداخله نظامی در بحران‌هایی مانند سوریه نداریم. آمریکا وارد دوره‌ای شده که باید کمی هم به مشکلات داخلی خود بپردازد. اکنون بیت‌لحم پنسیلوانیا برای ما مهم‌تر از بیت‌لحم خاورمیانه است. مردم آمریکا برای خدمات کمتر بهای بیشتری می‌پردازند و بیش از هر دوره‌ای می‌پرسند که نیروهای ما در فلان منطقه جهان چه می‌کنند؟... ما در عراق ضامن نارنجک را کشیدیم و خود را روی آن انداختیم. همه ترکش‌های جنگ به ما اصابت کرد». خود ترامپ، 23 آبان 95 به  سی‌بی‌اس گفت «سیاستمداران ما برای مدتی طولانی، مردم را در زمینه اشتغال و جنگ مأیوس کرده‌اند. با 6 تریلیون دلاری که از 15 سال پیش در خاورمیانه هزینه کرده‌ایم. می‌توانستیم آمریکا را 2 بار بازسازی کنیم. به وضع جاده‌ها، پل‌ها، تونل‌ها و فرودگاه‌هایمان نگاه کنید که شبیه مکان‌های از رده خارج است».

3- باید بیانات صریح رهبر انقلاب در تاریخ 27 تیرماه 94 را به ترامپ یادآور شد که فرمودند: «جمهوری اسلامی، در زمینه‌ حفظ قابلیّت‌های دفاعی و امنیّتی خود هرگز تسلیم زیاده‌خواهی دشمن نخواهد شد... حضرات مسئولین آمریکایی- دولت‌مردانشان، دولت‌زنانشان- مشغول رجزخوانی‌اند. البتّه ما ایرادی به این کار آنها نداریم؛ مشکلات داخلیِ آنها، آنها را ناچار می‌کند که این رجزخوانی‌ها را بکنند.
 
... تسلیم ایران را مگر به خواب ببینند. پنج رئیس‌جمهور دیگر از اوّل انقلاب تا امروز، در این آرزو که جمهوری اسلامی را تسلیم کنند یا مُردند یا در تاریخ گم شدند، شما هم مثل آنها؛ شما هم این آرزو را هرگز به دست نخواهید آورد که ایران اسلامی را تسلیم کنید... این آقا (اوباما) گفته است که می‌تواند ارتش ایران را نابود کند. قدیمى‌هاى ما این‌جور حرف‌ها را لاف در غریبى می‌گفتند».
  
ادامه مطلب ...

هند، مسلمانان میانمار را تهدید امنیتی دانست

خبرگزاری ایسنا: دولت هند به دادگاه عالی این کشور اعلام کرد، مدارکی در دست دارد که نشان می‌دهد یکسری عناصر افراط گر در میان آن دسته از مسلمانان روهینجا که از خشونت‌های میانمار فرار کرده و در چندین شهر هند سکونت دارند وجود داشته و تهدید امنیتی محسوب می‌شوند.

دادگاه عالی هند در حال رسیدگی به یک شکایت مطرح شده از جانب دو آواره روهینجایی است که به دنبال به چالش کشیدن تصمیم دولت هند برای استرداد اعضای قوم روهینجا از این کشور هستند.

یک وکیل نماینده این آوارگان روهینجایی گفت: این پرونده دچار تبعیض مذهبی است.

توشار مهتا، یک مقام و نماینده دولت هند امروز (دوشنبه) به دادگاه گفت: دولت قصد دارد در جلسه دادرسی بعدی مدارکش را درخصوص تهدید امنیتی آوارگان روهینجا تحویل دادگاه بدهد.

در سال ۲۰۱۲ که موجی از خشونت‌ها علیه اعضای قوم مسلمان روهینجا در میانمار رخ داد تعداد زیادی از آنها به هند فرار کردند.

با این حال در هفته‌های اخیر که دور جدید خشونت‌هاعلیه این مسلمان‌ها در میانمار به راه افتاد تعداد بسیار دیگری نیز از آنها به هند فرار کردند.

395 هزار نفر وام ازدواج گرفتند

خبرگزاری مهر: شبکه بانکی به منظور اجرای طرح ضربتی اعطای وام ازدواج، از ابتدای مرداد امسال تا پایان هفته هشتم، به بیش از ۳۹۵ هزار نفر وام پرداخت کرده است.
 
 به منظور اجرای طرح ضربتی اعطای وام ازدواج، از ابتدای مردادماه امسال بیش از ۳۹۵ هزار نفر وام پرداخت کرده است. بر این اساس، حدود ۹۸ هزار فقره از مجموع وام‌های پرداختی در استان‌های محروم و کم‌برخوردار و بالغ بر ۲۹۷ هزار فقره پرداخت نیز در سایر استان‌ها و مناطق کشور صورت گرفته است.

لازم به ذکر است قبل از اجرای طرح در اول مردادماه سال جاری تعداد افراد در صف (ثبت نام در سامانه وام ازدواج) بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر بوده است که در پایان هفته هشتم از اجرای طرح ضربتی تعداد ۳۱۰ هزار نفر از  افراد در صف سامانه کاهش یافته است.

همچنین تعداد افراد در صف سامانه وام از بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر در ابتدای طرح  به ۱۹۰ هزارنفر در روز ۲۵ شهریورماه ۱۳۹۶ کاهش یافته است. لازم به ذکر است که عدم تعادل در تعداد پرداختی وام و کاهش تعداد متقاضیان در صف به دلیل ثبت نام حدود ۱۲۷هزار نفر متقاضی جدید در طول اجرای طرح است.

تعداد پرداختی وام ازدواج از ابتدای سال تاکنون بالغ بر ۷۲۷ هزار فقره بوده که ۵۴ درصد آن (۳۹۵ هزار فقره) مربوط به هشت هفته اجرای طرح بوده است؛ همچنین تعداد وام پرداخت شده در مناطق محروم طی چهار ماهه اول سال جاری بالغ بر ۷۶ هزار نفر بوده لیکن در مدت هشت هفته از اجرای طرح و با توجه به اولویت تعیین شده از سوی بانک مرکزی حدود ۹۸ هزار نفر از تسهیلات فوق بهره مند شده اند.

قابل تاکید است تمام افراد ثبت نامی قبل از تیرماه ۱۳۹۶ تعیین شعبه شده و یا در حال طی سایر مراحل اخذ وام هستند؛ در طول هشت هفته از اجرای طرح، تعداد وام دریافتی از سوی متقاضیان زن ۱۸۱ هزار نفر و متقاضیان مرد ۲۱۴ هزار نفر بوده است و بیشترین دریافت کنندگان وام ازدواج در طول این دوره از نظر سنی در بین زنان ۲۰ تا ۲۵ سال و در آقایان بین ۲۵ تا ۳۰ سال سن قرار دارند.

گفتنی است در پایان مردادماه سال جاری ۳۴۰ هزار نفر در صف پرداخت تسهیلات قرض الحسنه قرار داشته اند که در پایان هفته هشتم این تعداد به ۱۹۰ هزار نفر در صف کاهش یافته است که از این تعداد نیز بالغ بر ۱۵۸ هزار نفر تعیین شعبه شده و در حال گذراندن سایر مراحل هستند.

لازم به ذکر است از حدود ۳۲ هزار نفر متقاضی باقیمانده تعیین شعبه نشده، قریب به اتفاق آنان از سه ماهه دوم سال جاری به بعد در سامانه ثبت نام کرده اند.

زهرا صدراعظم نوری: به بانوان اعتماد کنیم

زهرا صدراعظم نوری؛ عضو شورای اسلامی شهر تهران در روزنامه اعتماد نوشت: حدود یکماه از انتخاب وزرا و مدیران ارشد دستگاه‌ها و نهادها می‌گذرد ولی با این حال و با وجود تمام وعده‌هایی که برای انتخاب و استفاده از زنان در پست‌های مدیریتی داده شد، باز هم شاهد هستیم که تقریبا تمامی پست‌های مهم اجرایی ملی به مردان سپرده شده است.
 
گویا با وجود گذشت حدود ٤دهه از انقلاب شکوهمند اسلامی و شعارهایی از قبیل اهمیت حضور زنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی و سیاسی و...، حفظ کرامت و حرمت بانوان، تساوی بین زنان و مردان و... قرار نیست این شعارهای زیبا محقق شود و به زنان نیز یک‌بار برای همیشه، درعمل «اعتماد» شود! جالب اینجاست که دولتمردان ما نه تنها از حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی استفاده نکردند که حتی دیروز رییس دفتر رییس جمهور در مصاحبه‌ای مدعی شده بود که بانوان برای آنکه بتوانند برپست‌های کلیدی تکیه زنند، باید توانمندی و تجربیات‌شان را افزایش دهند. حال اینجا این سوال مطرح می‌شود که زنان چطور باید در حوزه‌های مدیریتی کلان، تجربه کسب کنند؟ آن هم در شرایطی که اصولا درصد بسیار کمی از زنان، در جایگاه‌های کلیدی عهده‌دار مسوولیتند؟
 
واقعیت این است که در کشور ما نگاهی که به زنان می‌شود به هیچ عنوان متناسب با ظرفیت‌ها و توانمندی‌های آنها نیست. از سویی در برهه‌هایی مانند انتخابات که به حضور بانوان نیازمندیم، آنها را با اوصافی زیبا؛ صاحب حق مساوی با مردان می‌دانیم و برحفظ کرامت و جایگاه آنها و استفاده از توانمندی‌های‌شان تاکید می‌کنیم، ولی بعد از پایان آن برهه‌های زمانی، دیگر کسی حتی زحمت یادآوری وعده‌های داده شده در مورد زنان را نیز به خود نمی‌دهد. در عوض در انتصاب مدیران با خط کشی‌هایی خاص و به بهانه‌هایی چون شایسته‌سالاری، تمامی پست‌های مدیریتی را به مردان می‌سپارند. اینکه پست‌های مدیریتی به افراد شایسته واگذار شود جای بسی خوشحالی است اما به شرط آنکه «شایسته‌سالاری» در مورد تمام افراد جامعه و به دور از جنسیت باشد یا اگر قرار است محدودیتی در انتصاب‌ها باشد، برای مردان هم اعمال شود. همچنین اگر معیار انتخاب‌ها، تجربه و توانمندی است، چگونه است که بارها شاهد انتصاب مردان با سابقه کمتر و موفقیت محدود در پست‌های مدیریتی حساس و ملی و مهم بوده و هستیم؟ چگونه است که دولتمردان ما ریسک کرده و به مردان کم تجربه اعتماد می‌کنند و پست‌های مهم را به آنها می‌سپارند، ولی زمانی که صحبت از انتخاب مدیران زن می‌شود، مدعی هستند یکی از مهم‌ترین شرایط انتصاب در این پست‌ها، داشتن تجربه و سابقه مدیریتی است؟!
 
البته در انتخابات مجلس و شوراهای شهر و روستا، با تدبیری که شورای عالی اصلاح‌طلبان اندیشید، هم اینک حدود ٣٠ درصد از اعضای شوراها و نمایندگان مجلس شهرهای بزرگ و مراکز استان‌ها را زنان تشکیل می‌دهند که تاکنون نیز عملکرد خوبی را از خود نشان داده‌اند. اما در عین حال طرح این مسائل به معنای آن نیست که بخواهیم با نگاهی غیر واقعی به مسائل جامعه و کشور نگاه کنیم و انتظار داشته باشیم که به یک‌باره اکثر پست‌های مدیریتی ، وزارتی و... در اختیار زنان قرار گیرد. بلکه حرف ما این است که اگر هم اینک تمام پست‌های وزارتی در اختیار مردان است، اگر استاندارهای ما همگی مرد هستند و اگر پست‌های کلیدی در اختیار مردان است، حداقل ترتیبی اتخاذ شود تا زنان بتوانند به عنوان معاونین این مدیران، انتخاب شوند و کسب تجربه کنند تا در یک بازه زمانی چند ساله، آنها تجارب مدیریتی ارزشمندی کسب کنند، تا امکان بهره‌مندی از ظرفیت آنها در پست‌های مدیریتی کلان فراهم شود. در پایتخت نیز امیدواریم وضعیت بر همین منوال دنبال شود و دکتر نجفی، شهردار تهران به وعده‌های خود برای انتصاب مدیران زن در جایگاه‌های مدیریتی شهرداری عمل کنند تا شاهد پرورش مدیران شهری، برای آینده شهر و کشورمان باشیم.